Ένας γέρος που λεγόταν Τσουνγκ - Λανγκ («άρχοντας των βράχων» στα κινέζικα) είχε ένα μικρό αγρόκτημα στα βουνά. Η θεά Τύχη, μαρμάρινη κεφαλή ρωμαϊκών χρόνων Μια μέρα χάθηκε το άλογό του με το οποίο έκανε τις περισσότερες δουλειές του. Ήρθαν τότε οι γείτονες να του συμπαρασταθούν στη συμφορά που τον βρήκε. Εκείνος όμως τους ρώτησε: «Και πώς το ξέρετε ότι είναι συμφορά;». Μερικές μέρες αργότερα το άλογο ξανάρθε φέρνοντας μαζί του μια ολόκληρη αγέλη άγριων αλόγων. Εμφανίστηκαν πάλι οι γείτονες για να τον μακαρίσουν για την καλή του τύχη. Εκείνος πάλι τους ξαναρώτησε: «Και πώς το ξέρετε ότι είναι καλοτυχία;». Υστέρα από λίγο καιρό ο γιος του γέροντα, που του άρεσε η ιππασία, δοκίμασε να καβαλήσει ένα από τα νεοφερμένα άλογα. Όμως εκείνο τινάχτηκε απότομα κι αυτός έπεσε και έσπασε το πόδι του. Ήρθαν πάλι οι γείτονες για να του εκφράσουν τη λύπη τους για την κακή του τύχη. Αλλά ο γέροντας τους είπε και πάλι: «Και πώς το ξέρετε ότι αυτό που συνέβη είναι κακοτυχία;». Δεν πέρασε πολύς καιρός και εμφανίστηκε στα βουνά μια φρουρά για να βρει νέους άντρες γερούς για το στρατό του αυτοκράτορα. Το γιο του γέροντα, που ακόμα υπέφερε από το πόδι του, δεν τον πήραν.
«Αν κάποτε στα βρόχια του πιαστείς / κανείς δε θα μπορέσει να σε βγάλει / μονάχος βρες την άκρη της κλωστής / κι αν είσαι τυχερός ξεκίνα πάλι» (Νίκος Γκάτσος)
Η «Τύχη», πίνακας του Πολωνού Ταντέους Κούντσε Διαθέτει άστατο χαρακτήρα. Είναι αόρατη, ανεύθυνη, απρόβλεπτη και παντοδύναμη. Οι άνθρωποι για να την καλοπιάσουν την είχαν θεοποιήσει στα αρχαία χρόνια, μ' εκείνη να κρατάει άλλοτε το κέρας της Αμάλθειας (σύμβολο αφθονίας) κι άλλοτε μια σφαίρα (σύμβολο αβεβαιότητας).
Αιώνες τώρα τη μακαρίζουν ή την κακολογούν μυριάδες άνθρωποι γι' αυτά που τους φέρνει ή δεν τους φέρνει. Ειδικότερα στις μέρες μας έχει ταυτιστεί με το εύκολο χρήμα, αφού μυριάδες ελπίζουν να ξελασπώσουν ποντάροντας σ' αυτή μέσω του τζόγου, των λαχείων, των πάσης φύσεως στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών.
Με τον άστατο χαρακτήρα της, την καπριτσιόζικη διάθεσή της αλλά και τον... προσεταιρισμό της καταπιάνεται ο δημοφιλής στην Ελλάδα Αργεντίνος συγγραφέας και ψυχοθεραπευτής Χόρχε Μπουκάι στο καινούργιο βιβλίο του «Ο μύθος της θεάς Τύχης» (εκδόσεις «Οπερα», μετάφραση Κωνσταντίνας Επισκοπούλου).
Με οδηγό τις γνώσεις του και τα βιώματά του, με το γλαφυρό, περιεκτικό λόγο του αλλά και με τις μικρές εμβόλιμες ιστορίες σοφίας, που συνηθίζει να παραθέτει, ο Μπουκάι:
Μιλάει αρχικά για την αρνητική θέση ορθολογιστών επιστημόνων απέναντι στην τύχη, ενώ ο ίδιος διάκειται θετικά στην ύπαρξη και επιρροή της. Για εκείνον η τύχη άλλοτε ενεργεί ανεξάρτητα από την επιθυμία ή τις πράξεις μας κι άλλοτε με τις ενέργειές μας μπορούμε να την επηρεάσουμε φέρνοντας αναλόγως καλά ή κακά αποτελέσματα.
Αναφέρει ότι οι ευκαιρίες, το ταλέντο, η ανάληψη ευθύνης βοηθούν στο «φλερτάρισμα» της προσωπικής μας τύχης, χωρίς να παραβλέπει τον παράγοντα του προκαθορισμένου (πεπρωμένο), του απρόβλεπτου (τυχαίο). «Η καλή και η κακή τύχη αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος...Τα "γυρίσματα της ζωής" είναι αναγκαία για ν' αξίζει να ζει κανείς», προσθέτει.
Ο Μπουκάι τονίζει τη σημασία των μύθων, ιδίως στην αρχαιοελληνική και τη ρωμαϊκή εποχή, που γοητεύουν με τους συμβολισμούς τους βοηθώντας στην κατανόηση φαινομένων συνηθισμένων ή υπερφυσικών και περιγράφει το πώς κάθε κοινωνία μεταδίδει και συντηρεί τους μύθους της.
Πλάθει το δικό του ευρηματικό μύθο για τη θεά Τύχη με βασικά πρόσωπα τους θεούς του Ολύμπου, χρησιμοποιώντας διακριτικά και άλλα στοιχεία από την κελτική, ινδική και σκανδιναβική μυθολογία.
Επισημαίνει ότι «η τύχη επηρεάζει τη ζωή μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταφέρνει και να την καθορίσει».
Καταγράφει ποιους... αποφεύγει η τύχη: «Εκείνους που εγκαταλείπουν τα όνειρά τους. Τους μίζερους, τους αχάριστους, τους αγχώδεις, τους βίαιους, τους απαισιόδοξους, τους φθονερούς, τους καταπιεστικούς, και εκείνους που δεν κάνουν λάθος».
Προτείνει εν κατακλείδι τα... εξής μαγικά για να τη συναντήσουν οι άνθρωποι:
«Μείνετε πιστοί στα όνειρά σας. Μην επιτρέψετε να σας εγκαταλείψει η καλή διάθεση. Μην ξεχνάτε να είστε ευγνώμονες. Χρησιμοποιείτε όλη σας τη δημιουργικότητα. Να ακολουθείτε τη διαίσθησή σας. Να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας. Ανοιχτείτε στη δυνατότητα αλλαγής. Μην περιφρονείτε ποτέ τις μικρές επιτυχίες».
[ΠΗΓΗ: Γιώργος Βιδάλης, Ελευθεροτυπία 23-02-2013]